Kinderen

Verlies-en rouwbegeleiding bij kinderen 

Veel kinderen krijgen op jonge leeftijd te maken met verlies. Dit kunnen verschillende verliessituaties betreffen, zoals een echtscheiding van de ouders, het overlijden van een gezins-of familielid, een verhuizing, het veranderen van school, het verlies van een huisdier, het verlies van eigen gezondheid of dat van hun ouder.

Wanneer kinderen geconfronteerd worden met een verlies, staat hun wereld op zijn kop en lijkt niets meer hetzelfde als voorheen. Veel dingen die vanzelfsprekend waren zijn verdwenen. Kinderen en jongeren rouwen anders dan volwassenen.

Rouw bij kinderen is vaak zichtbaar via het functioneren en het gedrag dat ze laten zien. Dit gedrag is echter niet altijd even makkelijk te herkennen. Vaak laten ze aan de buitenkant niet zien hoe moeilijk ze het hebben maar van binnen kan het een emotionele achtbaan zijn.

Herken je dit?

  • Je kind  wil niet praten over zijn verdriet.
  • Het lijkt alsof je kind nergens last van heeft, alsof er niets gebeurd is.
  • Je kind vertoont ander gedrag: angsten, baldadigheid, boosheid, druk of uitbundig gedrag, huilen om kleinigheden, lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak, hangerig zijn, prikkelbaar zijn, ongewoon stil of teruggetrokken, niet slapen, onrustig slapen, nachtmerries, niet meer alleen durven zijn, zich verantwoordelijk of schuldig voelen ect.
  • Verminderde schoolprestaties door concentratieverlies, motivatieproblemen of verminderde interesse.

Wat bied ik aan?

Individuele rouwbegeleiding in de vorm van wandelcoaching.

Samen met jullie kind, maak ik coach-wandelingen in de natuur. De natuur biedt vele voordelen, zo komt je kind in een natuurlijke omgeving makkelijker tot rust en in contact met zichzelf, waardoor het beter bij zijn/haar gevoel komt. Daarnaast zorgt de fysieke beweging van het wandelen ook dat er mentaal iets in beweging wordt gebracht en daar willen we naartoe. Bovendien heeft de natuur een troostende werking.

Creatieve rouwbegeleiding in de vorm van knutselen, tekenen en spel. 

Voor spel maak ik gebruik van therapeutische spellen, zoals het kwartetspel: ‘Niet hier, wel dichtbij’ , het memospel: ‘Vergeet-niet-me-verdrietjes’ van Larissa van der Molen en ‘Alle sterren van de hemel’ van Daisy Luiten.

Ouderbegeleiding.

Hoe kun je je kind het best ondersteunen in deze periode? Jullie krijgen tips in hoe je je kind gedurende een verliessituatie het best kunt ondersteunen en hoe jullie elkaar als gezin goed kunnen ondersteunen in deze moeilijke periode.

Werkwijze

Tijdens een gratis kennismakingsgesprek luister ik graag naar jullie verhaal. Mocht individuele begeleiding voor jullie kind nodig blijken, dan zal ik de mogelijkheden met jullie bespreken. Hierna spreek ik jullie graag nog een keer met jullie zoon/dochter erbij. Indien jullie allen hier een prettig gevoel bij hebben bespreken we samen het plan van aanpak. Dit plan is per kind/jongere verschillend. We evalueren tussentijds hoe het gaat en waar nodig wordt het plan bijgesteld.

Het spreekt voor zich dat de begeleiding wordt afgestemd op de behoefte en wensen van jullie kind. In een veilige omgeving wordt jullie zoon/dochter gestimuleerd aan te geven waar het mee zit en wat het nodig heeft om weer gelukkig te worden.

Kinderen met een verlieservaring hebben een luisterend oor, herkenning en erkenning nodig. Als je merkt dat extra begeleiding tijdelijk gewenst is, dan loop en kijk ik graag met jou en je kind mee. Neem bij vragen gerust telefonisch contact op via 06-13509607 of stel jullie vraag via het contactformulier.