Depressiecoaching bij verlies

Wat is een depressie en wanneer noem je het zo?

Mensen die depressief zijn, zijn langdurige tijd somber en hebben vrijwel nergens zin in. Ze verliezen vaak interesse in de dingen om zich heen en kunnen niet echt meer genieten. Men spreekt van een depressie als de gevoelens van neerslachtigheid minstens twee weken duren.

 

Zijn depressieve klachten normaal bij rouw?

Bij het begin van rouw is het volkomen normaal als je depressieve klachten hebt, maar het moet niet zo zijn dat rouw zich zonder dat je het in de gaten hebt ontwikkelt tot een klinische depressie.

 

Verschil tussen rouw en depressie

De meeste mensen hebben tijdens een rouwproces het gevoel dat er een verlies of een leegte ontstaan is in de wereld rondom hen, terwijl mensen die ene depressie hebben een leegte voelen binnen zichzelf. Een belangrijk punt is dat in geval van rouw een duidelijk verband aanwezig is en blijft tussen de depressieve verschijnselen en de gebeurtenis die ertoe leidde. In geval van een depressie gaat dat verband juist verloren.

Als rouw echter geleidelijk overgaat in een depressie, kan het onderscheid moeilijk zijn omdat er bij rouw intense emotionele pijnreacties voorkomen met kenmerken die erg lijken op die van een depressie.

 

Een depressie kenmerkt zich o.a. door een aanhoudende ervaring van meerdere van de volgende klachten:
  • (Bijna) geen plezier meer ervaren of interesse hebben in activiteiten
  • Heel erg veel of heel weinig slapen
  • Weinig energie hebben of (over)vermoeid zijn
  • Niet kunnen concentreren en/of niet tot een beslissing kunnen komen
  • Traagheid of juist veel onrust in je lichaam voelen
  • Geen eetlust hebben of juist heel veel eten
  • Onbedoeld veel gewicht afvallen of aankomen
  • Regelmatig terugkerende gedachten over de dood of zelfdoding

Je bent trouwens niet meteen depressief als je je af en toe herkent in één van de bovenstaande kenmerken van een depressie.

 

Bij verlies en rouw kun je veel mentale klachten ervaren.

Wanneer je in een rouwproces zit is het soms lastig om alles te overzien en is het bedenken van oplossingen daardoor bijna niet mogelijk. Juist daarom is het zo belangrijk om iemand te zoeken die jou kan helpen om alles weer in een breder perspectief te kunnen bekijken en dingen anders aan kunt gaan pakken.

 

Wat kan ik je bieden als je depressieve gevoelens door rouw ervaart?

Ik help je jouw situatie weer wat overzichtelijker te krijgen door vragen stellen die jou aan het denken zetten, zodat je soms net even anders naar een situatie kunt kijken en tot (nieuwe) inzichten komt. Door te praten over wat je bezighoudt en mij laat meekijken naar jouw situatie, kun je weer wat meer ruimte creëren. Je moet het wel zelf doen maar het hoeft niet alleen. Het is niet zo dat ik alles voor je oplos, maar door middel van de juiste handvatten, inzichten en oefeningen krijg je weer meer rust in je hoofd. Ik help je om beter met moeilijke situaties om te gaan en jezelf  terug in balans te brengen en te houden. Door  je aandacht in het hier en nu te leggen vind je rust. Daarom maak ik ook geregeld gebruik van mindfulness en ontspanningsoefeningen.

Bekijk de rest van het aanbod

Rouw kan zich op veel manieren uiten. Hoe mooi en waardevol zou het voor jou zijn, als je je leven opnieuw richting kunt geven en hierin ook weer zin, betekenis en levensvreugde kunt ervaren?
Een scheiding is een moeilijke en emotionele periode, waarbij je leven vaak op zijn kop staat. En als er kinderen bij betrokken zijn, is het al helemaal moeilijk. Iedereen probeert het een plek te geven in zijn/haar leven.
Elk kind rouwt op zijn eigen manier. Als je kind zijn of haar verdriet kan uiten en het verlies uiteindelijk een plek kan geven, zal dit de groei en ontwikkeling ten goede komen.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Graag denk ik met je mee. Neem gerust vrijblijvend contact op