De impact van verlies van werk
De impact van baanverlies wordt vaak nog onderschat. Mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, vertonen vaak reacties die sterk lijken op rouw. Heb je je baan verloren na ziekte, ben je na een lang dienstverband opeens ontslagen of weg gereorganiseerd, dan heeft dit meestal een enorme impact op jezelf, je leven en op je directe omgeving. Naast het verlies van salaris, komen ook andere behoeften in het gedrang, zoals de behoefte aan veiligheid, regelmaat en sociale contacten. Ook kan je zelfvertrouwen een deuk oplopen.
Worstelen met emoties en vragen
Ben je boos, gefrustreerd, verbitterd of teleurgesteld? Voel je intens verdriet, schuld of schaamte en heb je het gevoel dat het leven niet meer zinvol is? Of was je werk zelfs je passie en denk je nooit meer een tweede passie te kunnen vinden?
Je bent niet de enige die met deze emoties en vragen worstelt.
De emotionele kant van baanverlies
De ruimte om de emotionele kant van baanverlies te bespreken blijkt vaak helaas beperkt of te ontbreken. Dat kan zowel fysieke klachten als mentale stress geven. Met name boosheid, schuld en schaamte zijn hardnekkige emoties, die niet zomaar verdwijnen. De mate waarin je door een rouwproces gaat na het verlies van je baan, hangt af van de manier van hechting aan het werk. Het is belangrijk om je emoties te durven voelen en bespreken. Als je je eenmaal bewust bent van je gevoelens van verlies kun je afscheid nemen van het oude werk en het leven dat daarbij hoorde. Het opbouwen van een nieuw leven met ander (vrijwilligers) werk kan dan beginnen.
‘Je moet het in het leven weliswaar zelf doen, maar het hoeft niet alleen.’
Theorie en wetenschappelijk onderzoek
Psycholoog en onderzoeker Janske van Eersel deed onderzoek naar de gevolgen van baanverlies. Ze ontwikkelde een gevalideerd instrument dat helpt om te bepalen in hoeverre mensen vastlopen in rouw na baanverlies. Dit instrument is de ‘Werk Verlieslijst’. In mijn praktijk maak ik gebruik van dit instrument. Aan de hand hiervan kunnen gerichte interventies worden ingezet om rouwklachten te doen afnemen.
Durf jij een nieuwe deur naar je toekomst te openen?
Ik luister graag naar je verhaal en help je bij alles wat er is. Samen met jou help ik je opnieuw op weg naar een nieuw betekenisvol leven. Hoe moeilijk het nu ook is, uiteindelijk gaan daar waar deuren sluiten, anderen weer open.