Een rouwproces is onvoorspelbaar en uniek

28/02/2023
Toch komen de meeste mensen vergelijkbare emoties en moeilijkheden tegen.
Maar niet iedereen uit verdriet op dezelfde manier en we vinden ook niet op dezelfde manier troost.
Daar waar de een graag praat, wil de ander liever stil zijn of met rust gelaten worden. Sommige rouwenden vinden troost in muziek, de natuur of in foto’s. Het kan voor iedereen anders zijn. Laat mensen die kort bij je staan en je willen helpen, weten hoe dat het beste kan, dat is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor hen.
Rouw is een grillig proces dat je kan frustreren of ontmoedigen. Dat komt omdat er soms heel veel tegelijk gebeurt terwijl het een andere keer lijkt alsof je compleet stilstaat of het gevoel hebt dat je weer van voren af aan begint. Rouw verloopt in pieken en dalen, het verloopt niet in een constante opgaande lijn. De enige weg uit de pijn van het rouwproces is er dwars doorheen, daar is moed voor nodig.
Er is helaas geen stressvrije manier om verlies te doorleven. Het is een emotioneel en allesomvattend proces waarbij voelen, doorleven en ervaren centraal staan. Dat is moeilijk in een tijd dat de wereld voor jou is stil blijven staan terwijl alles in de wereld om je heen lijkt door te denderen.
Alles wat vanzelfsprekend was, is dat niet meer. Je wordt volledig in beslag genomen door het verdriet, en door alle andere gevoelens die een verlies teweeg kunnen brengen. Veel dingen kunnen je opeens absurd of onzinnig voorkomen waarbij doorgaan met het leven kan voelen als een vorm van verraad. Als het gaat om een onverwacht oneerlijk aanvoelend verlies kan je basisvertrouwen een flinke knauw krijgen en je doen beseffen hoe kwetsbaar je bent.
Verzamel mensen om je heen die je bijstaan in deze moeilijke periode. Er komt een dag dat je weer kunt genieten van de kleine dingen.

Bekijk de rest van de artikelen

Geregeld krijg ik te horen dat het lijkt alsof mannen niet zouden rouwen of dat het lijkt dat ze er minder moeite mee hebben. Er wordt vaak een rolbevestigend beeld neergezet van hoe de man zich heeft te gedragen. Dat is wel generaliserend. Het kan per persoon natuurlijk anders zijn, los van de verschillen in […]
We spreken niet graag over rouw of verliessituaties want het past niet bij onze dromen, bezigheden en toekomstbeeld. Als een dierbare of iets dierbaars voor je wegvalt, zul je er doorheen moeten. Een rouwproces heeft tijd nodig en kost veel energie. Hoelang het duurt, is voor iedereen anders, geen verlies is hetzelfde en je kunt […]
Geregeld krijg ik de vraag of het normaal is dat de pijn van een verlies erger wordt naarmate de tijd verstrijkt. Laat ik beginnen met te benoemen dat geen twee mensen hetzelfde zijn en ieder op zijn eigen manier met zijn emoties om gaat. Veel mensen die in een rouwproces zitten ervaren dat naarmate de […]

Wat kan ik voor jou betekenen?

Graag denk ik met je mee. Neem gerust vrijblijvend contact op