Veelgestelde vragen

Bekijk hier veelgestelde vragen en de antwoordden daarop
Waarvoor kan ik allemaal terecht bij het Rouwkompas?
Hoewel er vele vormen van verlies bestaan en ik daarmee kan helpen, heb ik me met name gespecialiseerd in verlies door overlijden (van een kind), zelfdoding en verlies van gezondheid. Over het algemeen genomen melden zich met name gemotiveerde (jong) volwassenen tot 65 jaar bij Het Rouwkompas die een traject met goed resultaat en naar tevredenheid doorlopen. Mijn praktijk is inmiddels uitgegroeid tot een hulpverleningscentrum waar naast individuele coaching en (hypno) therapie, ook lotgenoten contact, creatieve rouwbegeleiding, therapeutisch spel, wandel-, depressie-en trauma coaching ook mindfulness en diverse rouw gerelateerde behandelingen (EFT, energetische en ontspanningsbehandelingen) aangeboden worden.
Heb ik een verwijzing nodig?
Nee, een verwijzing is niet nodig. Het kan wel zijn dat je door een huisarts, praktijkondersteuner ggz of andere hulpverlener naar Het Rouwkompas bent/wordt doorverwezen. Maar je kunt je ook zelfstandig melden bij Het Rouwkompas.
Is er een wachtlijst?
Over het algemeen kun je binnen enkele dagen tot weken bij me terecht.
Kunnen de gesprekken ook bij mij thuis plaatsvinden?
In uitzonderlijke gevallen kan een consult bij jou thuis plaatsvinden, houdt er wel rekening mee dat ik naast het gestelde tarief ook de reiskosten (30 cent per kilometer) en de reistijd doorbereken.
Wie wordt op de hoogte gebracht van hetgeen we bespreken?
Ik informeer niemand over hetgeen inhoudelijk wordt besproken of in het cliëntdossier staat geschreven zonder dat ik daar van tevoren schriftelijk toestemming voor heb gevraagd en dit als akkoord is ondertekend. Ik houd me strikt aan de geheimhoudingsplicht vanuit de beroepscode.
Hoelang duurt een traject?
Ik werk op maat aangezien niet iedereen dezelfde hulpvraag en andere behoeften en wensen heeft. Per 01-02-2024 is het ook mogelijk om een online rouwprogramma te volgen. Dit kan ook naast persoonlijke begeleiding in de praktijk. Volg je liever geen online rouwprogramma maar gaat je voorkeur uit naar alleen persoonlijke begeleiding in de praktijk, dan is dat ook mogelijk. Ik informeer je graag over alle mogelijkheden.
Wat is je werkwijze?
Kennismakingsgesprek
Tijdens het kennismakingsgesprek (30 minuten) bespreek ik met je wat je hulpvraag is. We overleggen vervolgens of- en hoe ik je kan begeleiden om verder te komen en wat mijn werkwijze is. Verder bespreken we de voorwaarden voor het coachingstraject en elkaars verwachtingen. Heb je nog vragen over andere onderwerpen, dan kun je die dan natuurlijk stellen. Wil je vervolgens starten met de coaching dan maken we een afspraak voor een Intake (tevens 1e coachgesprek)

Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek praten we verder door over je persoonlijke situatie en hulpvraag. Ik bespreek het plan van aanpak met je en wat voor jou het meest geschikte pakket is. Indien je werkgever de kosten op zich wil nemen, stuur ik rechtstreeks een offerte met zakelijk tarief naar een contactpersoon van de afdeling human resources/personeelszaken van je werkgever.
Wat wordt er van jou verwacht?
Elke verandering vraagt om tijd en een gevoelde urgentie van binnenuit. Ik ga ervan uit dat je de wil, inzet en motivatie hebt om een traject aan te gaan. Je hoeft het niet alleen te doen, maar je moet zelf wel de stappen zetten. Ik begeleid je hier graag in.
Worden de behandelingen vergoed?
Indien je aanvullend verzekerd bent worden mijn behandelingen door de meeste zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed. De vergoeding is afhankelijk van je gekozen pakket en of ik met jouw zorgverzekeraar een contract heb afgesloten. Vergoedingen kunnen jaarlijks wijzigen, kijk daarom altijd voor het eind van het jaar of je bij je huidige zorgverzekeraar nog op de juiste plek zit of wellicht beter kunt switchen. Vraag altijd zelf na bij je eigen zorgverzekeraar of ze mijn behandelingen vergoeden. Ik informeer je graag over de prestatiecodes die ik gebruik en waar je op dient te letten, dus contact me even voordat je zaken gaat navragen bij je eigen zorgverzekering. Ik ben NIET aangesloten bij VGZ (en alles wat daar onder valt)
Zijn er nog andere mogelijkheden tot vergoeding?
Werkgevers en uitkeringsinstanties zijn vaak bereid om rouwbegeleiding te vergoeden, bijvoorbeeld via het opleidingsbudget, in het kader van re-integratie of als uitvalpreventie/preventie ziekteverzuim. Informeer bij de afdeling HR, de Arbodienst van het bedrijf waar je werkzaam bent of het UWV naar de mogelijkheden. Ook via een Persoonsgebonden budget komen de kosten vaak voor vergoeding in aanmerking. Voor meer info en voorwaarden kun je terecht op de site van belangenvereniging Per Saldo PGB. Verder is het mogelijk de kosten voor coaching in bepaalde gevallen af te trekken van de belasting als bijzondere ziektekosten. Als je ZZP’er bent of een eigen bedrijf hebt dan kan je de kosten meenemen in je bedrijfskosten.
Zijn er voorwaarden voor het afmelden/verplaatsen van een afspraak?
Een afspraak kan tot 24 uur voor aanvang kosteloos worden verzet of geannuleerd. Daarna wordt het normale tarief in rekening gebracht, vanwege de gereserveerde tijd.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Graag denk ik met je mee. Neem gerust vrijblijvend contact op