Veelgestelde vragen

Bekijk hier veelgestelde vragen en de antwoordden daarop
Waarvoor kan ik allemaal terecht bij het Rouwkompas?
Hoewel er vele vormen van verlies bestaan en ik daarmee kan helpen, heb ik me met name gespecialiseerd in verlies door overlijden, zelfdoding en verlies van gezondheid. Over het algemeen genomen melden zich met name gemotiveerde (jong) volwassenen tot 65 jaar bij Het Rouwkompas die een traject met goed resultaat en naar tevredenheid doorlopen. Mijn praktijk is inmiddels uitgegroeid tot een hulpverleningscentrum waar naast individuele coaching en (hypno) therapie, ook lotgenoten contact, creatieve rouwbegeleiding, therapeutisch spel, wandel-, depressie-en trauma coaching wordt aangeboden.
Heb ik een verwijzing nodig?
Nee, een verwijzing is niet nodig. Het kan wel zijn dat je door een huisarts, praktijkondersteuner ggz of andere hulpverlener naar Het Rouwkompas bent/wordt doorverwezen. Maar je kunt je ook zelfstandig melden bij Het Rouwkompas.
Is er een wachtlijst?
Over het algemeen kun je binnen enkele dagen tot weken bij me terecht.
Kunnen de gesprekken ook bij mij thuis plaatsvinden? (Ambulant)
Niet standaard, maar indien je mindervalide bent kan een consult op je woonadres plaatsvinden. Houdt er wel rekening mee dat ik naast het gestelde tarief ook de reiskosten (25 cent per kilometer) bereken.
Wie wordt op de hoogte gebracht van hetgeen we bespreken?
Ik informeer niemand over hetgeen inhoudelijk wordt besproken of in het cliëntdossier staat geschreven zonder dat ik daar van tevoren schriftelijk toestemming voor heb gevraagd en dit als akkoord is ondertekend. Ik houd me strikt aan de geheimhoudingsplicht vanuit de beroepscode.
Hoelang duurt een traject?
Ik werk op maat aangezien niet iedereen dezelfde hulpvraag en andere behoeften en wensen heeft. Tijdens het intakegesprek informeer ik je over de exacte kosten. Deze kunnen in een keer of per consult voldaan worden.
Wat is je werkwijze?
Kennismakingsgesprek
Tijdens het kennismakingsgesprek (max.30 minuten) bespreek ik met je wat je hulpvraag is. We overleggen vervolgens of- en hoe ik je kan begeleiden om verder te komen en wat mijn werkwijze is. Verder bespreken we de voorwaarden voor het coachingstraject en elkaars verwachtingen. Heb je nog vragen over andere onderwerpen, dan kun je die dan natuurlijk stellen. Wil je vervolgens starten met de coaching dan maken we een afspraak voor een Intake. * Wil je geen kennismakingsgesprek maar meteen een intakegesprek dan is dat ook prima.

Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek praten we (verder) over je persoonlijke situatie en hulpvraag. Ik bespreek het plan van aanpak met je en wat voor jou de investering zal zijn.
Wat wordt er van jou verwacht?
Elke verandering vraagt om tijd en een gevoelde urgentie van binnenuit. Ik ga ervan uit dat je de wil, inzet en motivatie hebt om een traject aan te gaan. Je hoeft het niet alleen te doen, maar je moet zelf wel de stappen zetten. Ik begeleid je hier graag in.
Worden de behandelingen vergoed?
Indien je aanvullend verzekerd bent worden mijn behandelingen door de meeste zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed. Vergoedingen kunnen jaarlijks wijzigen, kijk daarom altijd voor het eind van het jaar of je bij je huidige zorgverzekeraar nog op de juiste plek zit of wellicht beter kunt switchen. Vraag altijd zelf na bij je eigen zorgverzekeraar of ze mijn behandelingen vergoeden. Ik informeer je graag over de prestatiecodes die ik gebruik en waar je op dient te letten, dus contact me even voordat je zaken gaat navragen bij je eigen zorgverzekering. Ik ben NIET aangesloten bij VGZ (en alles wat daar onder valt)
Zijn er nog andere mogelijkheden tot vergoeding?
Werkgevers en uitkeringsinstanties zijn vaak bereid om rouwbegeleiding te vergoeden, bijvoorbeeld via het opleidingsbudget, in het kader van re-integratie of als uitvalpreventie/preventie ziekteverzuim. Ben je nog werkzaam, dan kan ik een offerte sturen met zakelijk tarief naar je werkgever. Deze offerte stuur ik rechtstreeks door naar de contactpersoon van de afdeling human resources/personeelszaken van je werkgever. Informeer altijd even bij de afdeling HR, de Arbodienst van het bedrijf waar je werkzaam bent of het UWV naar de mogelijkheden. Ook via een Persoonsgebonden budget komen de kosten vaak voor vergoeding in aanmerking. Voor meer info en voorwaarden kun je terecht op de site van belangenvereniging Per Saldo PGB. Verder is het mogelijk de kosten voor coaching in bepaalde gevallen af te trekken van de belasting als bijzondere ziektekosten. Als je ZZP’er bent of een eigen bedrijf hebt dan kan je de kosten meenemen in je bedrijfskosten.
Zijn er voorwaarden voor het afmelden/verplaatsen van een afspraak?
Een afspraak kan tot 24 uur voor aanvang kosteloos worden verzet of geannuleerd. Daarna wordt het normale tarief in rekening gebracht, vanwege de gereserveerde tijd.
Waar kan ik de praktijk vinden?
Het betreft een praktijk aan huis, gelegen in de Suttnerstraat 9, 6171 Nm Stein (L) De praktijk is makkelijk bereikbaar en er is voldoende parkeergelegenheid.
Is de praktijk toegankelijk voor mindervaliden?
De praktijk is gelegen in het souterrain en bereikbaar via een brede vaste trap. Voor mindervaliden is de praktijk minder goed toegankelijk. In dit geval kan ik u thuis bezoeken.
Heeft de praktijk een wachtruimte?
De praktijk heeft geen wachtruimte waar u van tevoren kunt plaatsnemen, dit is niet nodig omdat ik een ruime planning hanteer. Ik verzoek u wel om op het afgesproken tijdstip naar de praktijk te komen.
Is roken toegestaan in de praktijk?
Nee, in de praktijk is roken niet toegestaan.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Graag denk ik met je mee. Neem gerust vrijblijvend contact op