Verlies bij kinderen

Als verlies komt kijken

Veel kinderen krijgen op jonge leeftijd te maken met verlies. Dit kunnen verschillende verliessituaties betreffen, zoals een echtscheiding van de ouders, het overlijden van een gezins-of familielid, een verhuizing, het veranderen van school, het verlies van een huisdier, het verlies van eigen gezondheid of dat van hun ouder.

 

Hulp bij rouw, verlies en pijn

Helaas kun je kinderen niet beschermen tegen rouw, verlies en pijn. Wel kun je ze leren er mee om te gaan, ze troosten en ruimte geven om hun eigen ervaringen, op eigen wijze, te verwerken. Wanneer ze geconfronteerd worden met een verlies, staat hun wereld op zijn kop en lijkt niets meer hetzelfde als voorheen. Veel dingen die vanzelfsprekend waren zijn verdwenen. Voor het rouwproces is het belangrijk dat momenten van verdriet worden afgewisseld met fijne momenten, waarin je kind geniet van normale dingen.

 

Uiten van emotionele pijn

De emotionele pijn die kinderen ervaren na verlies is vergelijkbaar met de emotionele pijn die volwassen ervaren na verlies. Kinderen uiten hun pijn vaak wel anders, afhankelijk van hun leeftijd en ontwikkelingsfase.

Kinderen rouwen vaak niet de gehele dag door. Het ene moment zijn ze vrolijk en het andere moment kunnen zij intens verdrietig zijn. Bij opvoeders kan daarom de indruk ontstaan dat kinderen verdriet inzetten op momenten dat ze dat uitkomt. Die snelle switch past bij hun leeftijd. Rouw bij kinderen is vaak zichtbaar via het functioneren en het gedrag dat ze laten zien. Dit gedrag is echter niet altijd even makkelijk te herkennen. Vaak laten ze aan de buitenkant niet zien hoe moeilijk ze het hebben maar van binnen kan het een emotionele achtbaan zijn. Dan valt het niet meteen op of het uit zich juist in opvallend gedrag zoals boosheid, agressie, angst, verdriet, slaap en concentratie problemen, bedplassen, zichzelf terugtrekken en afsluiten.

 

Valt je op dat…
  • Je kind niet wil praten over zijn verdriet.
  • Het lijkt alsof je kind nergens last van heeft, alsof er niets gebeurd is.
  • Je kind ander gedrag vertoont dan je gewend bent: angsten, baldadigheid, boosheid, druk of uitbundig gedrag, huilen om kleinigheden, lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak, hangerig zijn, prikkelbaar zijn, ongewoon stil of teruggetrokken, niet slapen, onrustig slapen, nachtmerries, niet meer alleen durven zijn, zich verantwoordelijk of schuldig voelen ect.
  • Er sprake is van verminderde schoolprestaties door concentratieverlies, motivatieproblemen of verminderde
    interesse.

 

Werkwijze

De begeleiding start met een intakegesprek met jou als ouder(s)/verzorger(s). Mocht individuele begeleiding voor jullie kind nodig blijken, dan zal ik de mogelijkheden met jullie bespreken. Hierna spreek ik jullie graag nog een keer met jullie zoon/dochter erbij. Is je kind al wat ouder (12-17) jaar dan vind dit gesprek meestal alleen met mij plaats. Indien er een klik is en iedereen er een prettig gevoel bij heeft bespreken we op een volgend moment het plan van aanpak. Dit plan is per kind verschillend. We evalueren tussentijds hoe het gaat en waar nodig wordt het plan bijgesteld. Het spreekt voor zich dat de begeleiding wordt afgestemd op de behoeften en wensen van jullie kind. In een veilige omgeving wordt jullie zoon/dochter gestimuleerd aan te geven waar hij/zij mee zit en wat hij/zij nodig heeft om zich weer prettig te voelen.

 

Aantal afspraken

Vaak zijn vijf sessies voldoende. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan er een kort vervolg worden gegeven.

 

Begeleiding kan plaatsvinden door middel van:
Coach wandeling in de natuur

In het geval van wandelcoaching maak ik samen met jouw/jullie kind coach-wandelingen in de natuur. De natuur biedt vele voordelen, zo komt je kind in een natuurlijke omgeving makkelijker tot rust en in contact met zichzelf, waardoor hij/zij beter bij zijn/haar gevoel komt. Daarnaast zorgt de fysieke beweging van het wandelen ook dat er mentaal iets in beweging wordt gebracht en daar willen we naartoe. Bovendien heeft de natuur een troostende werking.

Creatieve rouwbegeleiding

Schrijf-, teken- kleur-, en/of knutsel opdrachten/oefeningen.

Therapeutisch spel

Als gecertificeerd hulpverlener kan ik diverse therapeutische spellen inzetten waarvoor ik een licentie heb.

 

Hulp ouders (verzorgers)/gezin
Ouderbegeleiding

Jullie krijgen tips in hoe je je kind gedurende een verliessituatie het best kunt ondersteunen.

Gezinsbegeleiding

In geval van ziekte of overlijden van een van de gezinsleden heeft dit ook invloed op de gezinsdynamiek. Kinderen zijn gevoelig, ze voelen het verdriet maar weten vaak niet hoe ze hier woorden aan kunnen geven. Soms gaan kinderen extra lief doen terwijl anderen juist de grens opzoeken. Het is als ouder(s) steeds aftasten wat het beste werkt.

Het kan fijn zijn als een professional meekijkt en advies geeft.

Bekijk de rest van het aanbod

Rouw kan zich op veel manieren uiten. Hoe mooi en waardevol zou het voor jou zijn, als je je leven opnieuw richting kunt geven en hierin ook weer zin, betekenis en levensvreugde kunt ervaren?
Een scheiding is een moeilijke en emotionele periode, waarbij je leven vaak op zijn kop staat. En als er kinderen bij betrokken zijn, is het al helemaal moeilijk. Iedereen probeert het een plek te geven in zijn/haar leven.
De aandacht voor problemen die je als jongvolwassene in rouw kunt ervaren op fysiek, psychisch, sociaal en emotioneel vlak, is nog beperkt. Warmte, een luisterend oor en een opening om te praten zijn gewenst.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Graag denk ik met je mee. Neem gerust vrijblijvend contact op