Verlies van een dierbare

Verlies

Verlies hoort bij het leven. Toch zijn we er nooit op voorbereid wanneer een dierbare sterft. Zelfs niet als je het al van tevoren wist. Als iemand sterft, verlies je daarmee ook een stukje van je eigen identiteit. Het afscheid betekent verdriet en pijn. Maar het betekent ook liefde en dankbaarheid voor alles wat deze dierbare voor jou betekend heeft. Het omgaan met verlies, het rouwen, doen we allemaal op onze eigen manier en in ons eigen tempo, alleen of met steun van naasten. Wanneer je een dierbare die vol in het leven staat verliest en je met veel vragen wordt geconfronteerd, kan dat zwaar op je drukken.

 

Waarom ik niet spreek over ‘rouwverwerking’

Ik hoor en lees vaak het woord rouwverwerking. Naar mijn mening past het woord niet in deze context. Het woord ‘verwerking’ suggereert dat een rouwproces eindig is. Een groot verlies draag je je hele leven mee. Je rouwproces ontwikkelt zich steeds verder gedurende je leven. Verlies is niet te fixen, je leert een balans vinden tussen het leven met de herinneringen en het gemis en het leven in het nu met uitzicht op de toekomst. Uiteindelijk leer je leven met je verlies.

 

Uitingen van rouw

Rouw kan zich op veel manieren uiten. Zo kun je in een achtbaan van emoties terecht komen, lichamelijke klachten, allerlei gedachten die je met je meedraagt en je kunt nieuw gedrag bij jezelf gaan ervaren. Dit kan je onzeker maken en ervoor zorgen dat je je afvraagt of het wel allemaal normaal is wat je denkt, doet en voelt. Je bent hierin niet alleen, veel lotgenoten voelen zich ‘anders’ of  ‘gek’. Maar dat ben je dus niet, het hoort bij het rouwproces. Rouw vraagt heel veel van je, zowel geestelijk als lichamelijk. Het is keihard werken, daarom spreken ze ook wel over rouwarbeid.

Heb je iemand verloren van wie je veel houdt en heb je het moeilijk? Weet je niet wat je overkomt en waar je moet beginnen? Worstel je met het overlijden, verdriet en rouw?

 

Wil jij ook:
  • gehoord en gezien worden?
  • zonder je bezwaard te voelen, praten over je dierbare(n), verdriet en verlies?
  • begrijpen wat er met jou gebeurt in tijden van verlies en rouw?
  • niet meer vluchten voor je rouw maar het helemaal doorvoelen?
  • leren goed voor jezelf te zorgen, met alles wat er is?
  • grip op je leven krijgen?
  • meer (innerlijke) rust, zelfvertrouwen en (veer)kracht ervaren?
  • inzicht in je patronen, overtuigingen en gedragingen krijgen?
  • leren ontspannen en leren hoe je weer kunt genieten van kleine dingen ondanks de pijn, verdriet en gemis?
  • minder piekeren, minder stress ervaren en beter kunnen slapen?
  • leren hoe je het verlies anders kunt vasthouden?
  • vorm geven aan jouw nieuwe leven zonder die ander?
  • handvatten krijgen hoe je opnieuw toekomstperspectief kunt creëren?

Vraag je je af of dat wel mogelijk is? En waar en hoe dan te beginnen?

Ik kan je verlies niet ongedaan maken en het gemis zal niet verdwijnen. Wel kan ik je ondersteunen bij het proces om het verdriet een plek te geven in je leven en je leren te vertrouwen op je eigen kracht.

Naast een stuk rouweducatie ga ik uiteraard ook praktisch met je aan de slag. Dat kan in de praktijk en/of in de natuur (wandelcoaching). We gaan dus ook de transitie maken van je hoofd naar je gevoel.

 

Mijn behandeling omvat

Een combinatie van (wandel) coaching en counseling. In samenspraak met jou kan ik ook therapeutisch spel, creatieve rouwbegeleiding, ontspannings-en mindfulness oefeningen inzetten. Ik geef ook met regelmaat wat rouwlectuur en (huiswerk) opdrachten/oefeningen mee. Daarnaast bestaat de mogelijkheden om een energetische of ontspanningsbehandeling te integreren in het op jou toegespitste hulpverleningstraject. Zo kan er een mooie combinatie ontstaan tussen enerzijds het coachen en anderzijds het energetische. Ook bestaat de mogelijkheid om hypnotherapie; een combinatie van psychotherapie en hypnose in te zetten.

Hoe mooi en waardevol zou het voor jou zijn als je je leven opnieuw richting kunt geven en hierin ook weer zin, betekenis en levensvreugde kunt ervaren?

 

 

Bekijk de rest van het aanbod

Een scheiding is een moeilijke en emotionele periode, waarbij je leven vaak op zijn kop staat. En als er kinderen bij betrokken zijn, is het al helemaal moeilijk. Iedereen probeert het een plek te geven in zijn/haar leven.
Elk kind rouwt op zijn eigen manier. Als je kind zijn of haar verdriet kan uiten en het verlies uiteindelijk een plek kan geven, zal dit de groei en ontwikkeling ten goede komen.
De aandacht voor problemen die je als jongvolwassene in rouw kunt ervaren op fysiek, psychisch, sociaal en emotioneel vlak, is nog beperkt. Warmte, een luisterend oor en een opening om te praten zijn gewenst.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Graag denk ik met je mee. Neem gerust vrijblijvend contact op