Wandelcoaching bij verlies

De natuur als praktijkruimte en hulpbron

Wandelcoaching is een vorm van coaching die wandelend in de natuur wordt uitgevoerd en waarbij de natuur actief wordt ingezet. Elementen uit de natuur worden gebruikt als metafoor, symboliek en spiegel om inzicht te verkrijgen in je problemen en functioneren. Een symbool biedt de mogelijkheid het probleem even uit je hoofd te plaatsen, waardoor je er letterlijk van een afstand naar kan kijken en waardoor ruimte ontstaat om je gedachtes te ordenen en te onderzoeken. In de natuur zijn niet alleen gelijkenissen te vinden met je eigen situatie, maar de natuur geeft ook zintuiglijke sensaties die helpen los te komen van dagelijkse beslommeringen.

 

Waarom wandelcoaching:

De natuur zorgt voor rust, ontspanning en heeft een herstellend vermogen. Je komt letterlijk in beweging. Hierdoor komen je vastzittende gedachten ook in beweging. Tijdens het wandelen worden gelukshormonen endorfinen aangemaakt, waardoor je je prettiger voelt. Daarnaast reduceert natuur stress. Het bijkomend voordeel ten opzichte van coachen binnen vier muren, is dat het uiten van je gevoelens makkelijker gaat wanneer je naast elkaar loopt dan wanneer je tegenover elkaar zit. Wandelcoaching helpt je om ervaringen, gedachten en gevoelens in perspectief te zetten.

Door de veranderende omgeving kun je beter loslaten en ben je in staat om anders tegen je probleem aan te kijken. Wandelen in de natuur maakt je hoofd leeg, waardoor er ruimte ontstaat om je gedachten te ordenen en te onderzoeken. Je krijgt inzicht in hoe je dingen doet en waarom. Door bewustwording geef je jezelf de mogelijkheid keuzes te maken. Het helpt bij de zoektocht naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je bent en welke mogelijkheden je allemaal in je hebt. Je leert de kloof te overbruggen tussen wat je overkomen is en wat je zelf zou willen doen. Je kunt het zien als een heroriëntatie op je leven, zodat je je leven opnieuw richting kunt geven.

 

Onderzoek effecten wandelcoaching:

Er zijn uiteraard diverse onderzoeksresultaten te vinden. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van de universiteit van Essex dat een half uur lopen in de natuur depressieve gevoelens met 90% af laat nemen en het zelfvertrouwen laat stijgen. Agnes van den Berg, omgevingspsycholoog en hoogleraar Natuurbeleving aan de Rijksuniversiteit in Groningen, heeft onderzoek verricht naar de effectiviteit van wandelcoaching. Ze doet al jaren onderzoek naar natuur, groen en gezondheid en de resultaten zijn veelbelovend. Roald Pijpker, onderzocht het effect van begeleiding in de natuur op het herstel van mensen met chronische stress en burn-out.

 

Ik begeleid je :
  •  naar lichamelijk en mentaal in beweging komen
  •  richting zelfregie, zelfredzaamheid en (daad)kracht
  •  in je acceptatie proces en bij het leren omgaan en loslaten van emoties
  •  naar het nemen van verantwoording voor je eigen leven
  •  motiveer en stimuleer je om ‘natuurlijk’ om te gaan met verlies

 

We doorlopen je persoonlijk leven zodat je overzicht en inzicht krijgt in welke impact tegenslag, verlies en rouw in je leven heeft. Echte verandering kan vandaag beginnen.

Ik heb de Post-HBO Wandelcoach Opleiding gevolgd bij het Coachbureau.

 

 

 

 

 

 

Bekijk de rest van het aanbod

Rouw kan zich op veel manieren uiten. Hoe mooi en waardevol zou het voor jou zijn, als je je leven opnieuw richting kunt geven en hierin ook weer zin, betekenis en levensvreugde kunt ervaren?
Een scheiding is een moeilijke en emotionele periode, waarbij je leven vaak op zijn kop staat. En als er kinderen bij betrokken zijn, is het al helemaal moeilijk. Iedereen probeert het een plek te geven in zijn/haar leven.
Elk kind rouwt op zijn eigen manier. Als je kind zijn of haar verdriet kan uiten en het verlies uiteindelijk een plek kan geven, zal dit de groei en ontwikkeling ten goede komen.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Graag denk ik met je mee. Neem gerust vrijblijvend contact op