Verlies van een relatie

Als scheiding  je leven treft

Uit elkaar gaan of scheiden doe je niet zomaar. Daar gaat vaak een lange periode aan vooraf. Er gebeurt veel vooraf aan een scheiding waar je niet voor gekozen hebt en het gaat maar door; het uit elkaar groeien, vervreemding van elkaar, je niet happy voelen. Jullie stonden samen op een kruispunt en hebben besloten om een andere weg in te slaan, dat is niet zoals je het vooraf had voorgesteld.

In een scheidingsfase moeten vaak moeilijke en emotionele beslissingen genomen worden, het is een ingrijpende periode waarbij je hele leven op zijn kop staat. En als er kinderen bij betrokken zijn, is het al helemaal moeilijk.

Wat vertel je ze? Hoe help je ze het beste in deze moeilijke en emotionele periode?

Voor de één voelt het als een opluchting, voor de ander als een groot verlies. De ene persoon krijgt er juist weer veel nieuwe energie van, terwijl de ander tot niets komt. Iedereen probeert het een plek te geven in zijn/haar leven en iedereen gaat er anders mee om.

 

Hoe is het voor jou?
  • Vind je het moeilijk om de realiteit onder ogen te zien en deze te aanvaarden?
  • Lukt het je (nog) niet om de pijn en het verdriet te voelen en te doorleven?
  • Merk je dat negatieve gevoelens je leven gaan overheersen?
  • Merk je dat je blijft hangen in pijn, frustratie, onmacht en boosheid?
  • Kun je je het verlies van je partner en je oude leven geen plekje geven?
  • Of zit je met andere vragen waarop je graag een antwoord zou willen krijgen?

 

Scheiden is een rouwproces

Naast het doorleven van het verlies is het daarom ook heel belangrijk om te kijken naar wat het je gebracht heeft. Wat betekende de ander voor je? Waar ben je dankbaar voor? Kan je kijken naar het mooie wat er samen was? Kan je de mooie herinneringen terughalen? En als dat lastig is, kan je dan kijken naar datgene wat je ervan geleerd hebt?

 

Omgaan met een scheiding

Hoe je omgaat met een scheiding is een proces dat voor iedereen anders verloopt en afhankelijk is van heel veel factoren. En of je er nu wel of niet zelf voor gekozen hebt, het gaat niemand in de koude kleren zitten. Ieder mens is anders en hoe je omgaat met verlies en verdriet werkt bij iedereen anders. De één wil veel praten, de ander trekt zich liever terug. Doorloop dit proces op een tempo en manier die bij jou past en luister daarbij niet te veel naar meningen van anderen. Jij kent jezelf en jouw situatie het beste. Dit betekent ook dat jij degene bent die moet inschatten of het nodig is om hulp in te schakelen.

 

Als hulp gewenst is 

Als je hulp zoekt, help ik je graag op weg om je eigen kracht terug te vinden en stappen te zetten om een nieuw leven op te kunnen bouwen.

Bekijk de rest van het aanbod

Rouw kan zich op veel manieren uiten. Hoe mooi en waardevol zou het voor jou zijn, als je je leven opnieuw richting kunt geven en hierin ook weer zin, betekenis en levensvreugde kunt ervaren?
Elk kind rouwt op zijn eigen manier. Als je kind zijn of haar verdriet kan uiten en het verlies uiteindelijk een plek kan geven, zal dit de groei en ontwikkeling ten goede komen.
De aandacht voor problemen die je als jongvolwassene in rouw kunt ervaren op fysiek, psychisch, sociaal en emotioneel vlak, is nog beperkt. Warmte, een luisterend oor en een opening om te praten zijn gewenst.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Graag denk ik met je mee. Neem gerust vrijblijvend contact op