Verlies van gezondheid
Als je geconfronteerd wordt met (chronische) ziekte kan dit een enorme impact op je leven hebben. Wie gezondheidsproblemen heeft, weet welke impact ziekte en onzekerheid hebben op je dagelijkse bestaan. Het hebben van een chronische ziekte brengt niet alleen lichamelijke klachten, maar ook psychische en sociale gevolgen met zich mee.
Misschien heb je beperkingen door je ziekte en ben je niet meer in staat om te doen wat je voorheen wel kon. Mogelijk ervaar je dat je minder energie hebt en is er sprake is van concentratiestoornissen. Daarnaast kun je te maken krijgen met allerhande gevoelens zoals boosheid, opstandigheid, onzekerheid, schuldgevoelens, schaamte en verdriet. Het kan je gevoel van eigenwaarde en rechtvaardigheid aantasten en je beleving over de toekomst veranderen.
Verlies van vertrouwen en controle
Naast de ziekte zelf speelt ook het vertrouwen in je lijf een grote rol. Wat zo vertrouwd en betrouwbaar was, laat je nu in de steek waardoor een periode van ongeloof en onzekerheid kan aanbreken. Het kan zomaar zijn dat je het gevoel hebt de controle over je lijf en het vertrouwen in het leven kwijt te raken. Je zult afscheid moeten nemen van dat deel van je leven dat niet meer komt. Dat kan een moeilijk te verteren gevoel van afscheid en verlies oproepen.
Stabiele en instabiele periodes wisselen elkaar af
Het is belangrijk dat je durft toe te geven dat je een ziekte hebt en kunt accepteren dat je niet meer alles kan wat je misschien zou willen doen. Je bent in ieder geval niet minder waard vanwege je ziekte, ook al heb je dat gevoel misschien wel soms. Het is een zoektocht naar (andere) mogelijkheden, al gaat dat niet zonder slag of stoot.
Denken in mogelijkheden
Wil je op een andere manier leren kijken naar jezelf, zodat je weer mogelijkheden ziet en weer grip op je leven krijgt? Dan help ik je graag, mijn begeleiding is individueel en richt zich vooral op wat wél mogelijk is!
Belang van om hulp durven vragen
Om hulp vragen is eigenlijk niets anders dan goed voor jezelf zorgen. Soms ontkom je er gewoon niet aan, ook al is dat misschien iets wat je tot nu toe nog zelden of nooit graag gedaan hebt. Als je altijd alles alleen maar zelf op wil lossen, komt er een moment dat je moe, uitgeput of misschien zelfs in een burn-out raakt. Door hulp te vragen bij wat je doet kun je het zelf iets rustiger aan doen. Hierdoor kunnen je lichaam en hoofd sneller bijkomen en herstellen. Daardoor functioneer je weer beter, waardoor je je beter gaat voelen. Toegeven dat je het even niet helemaal alleen kan of wil doen vergt moed en is sterk.
Ik help je graag.